Cada any es fa evident la problemàtica amb la qual es troben algunes entitats, municipals o no, a l’hora de celebrar activitats extraordinàries dins de pavellons poliesportius fora del seu ús habitual. Les festes de Carnestoltes, que just ara acaben de passar, en són un exemple.
A priori, aquests pavellons tenen unes instal·lacions que semblen idònies per acollir tot tipus de celebracions multitudinàries, degut als espais amplis i polivalents de què disposen. No obstant això, el més habitual és que les llicències d’activitat ordinàries d’aquests pavellons poliesportius no incloguin altres activitats que no siguin les pròpiament esportives i, per tant, s’hagi de justificar d’alguna manera que aquestes instal·lacions estan preparades per acollir altres activitats extraordinàries d’una manera legal i segura.
Aleshores, és aquí on comencen els maldecaps per conèixer com es poden dur a terme aquestes festes, celebracions i actes que compten sovint amb un elevat nombre d’assistents.
D’entrada, les activitats recreatives tenen una regulació clara a través del Decret 112/2010, pel qual s’aprova el Reglament d’espectacles públics i activitats recreatives. Precisament, el capítol tercer d’aquesta disposició inclou tots els articles amb els requisits necessaris per a l’organització d’activitats extraordinàries. Per començar, en el punt 2 de l’article 108 ens aclareix quins casos necessiten llicència d’activitat.
En els termes que estableix l’article següent, requereixen llicència o autorització els espectacles públics i les activitats recreatives de caràcter extraordinari que no estan inclosos dins la llicència, autorització o comunicació prèvia d’un establiment o espai obert al públic, per incórrer en alguna de les circumstàncies següents:
a) Tenir lloc en un espai obert al públic.
b) Tenir lloc en algun tipus d’establiment que, tot i no tenir la condició d’establiments oberts al públic amb llicència o autorització, compleixen les condicions exigibles per dur-hi a terme els espectacles o les activitats.
c) Tenir lloc en algun tipus d’establiment que disposi de llicència o autorització diferent a l’espectacle o l’activitat recreativa que es vulgui realitzar, o diferent de les previstes en aquest Reglament.
Per la seva part, l’article 111 ens indica quins són els requisits generals que haurem de complir per tal d’obtenir la llicència.
a) Ser convocats, organitzats i realitzats sota la responsabilitat d’una o d’unes persones determinades, que poden ser entitats, persones físiques o jurídiques o persones responsables o empleades de serveis de l’Administració pública i que, en tot cas, han de ser identificades, amb determinació clara de la responsabilitat que els correspon.
b) Presentar una anàlisi de la mobilitat provocada per l’espectacle públic o activitat recreativa, amb previsió de mesures especials per afrontar les necessitats detectades, si s’escau, segons determina la normativa sobre regulació de la mobilitat generada.
c) Disposar de personal de vigilància i de personal de control d’accés, respectivament, si així es preveu en aquest Reglament.
d) Disposar d’un pla d’autoprotecció.
e) Disposar dels serveis d’higiene i seguretat i dels dispositius d’assistència sanitària corresponents.
f) Disposar de serveis automàtics de control d’aforaments, quan s’escaigui.
g) Presentar una valoració de l’impacte acústic de l’espectacle públic o de l’activitat recreativa i, si escau, adoptar les mesures necessàries per prevenir-lo i minimitzar-lo.
h) Haver contractat la pòlissa de responsabilitat civil.
i) Acreditar la disponibilitat de l’establiment o de l’espai on es realitza l’espectacle públic o l’activitat recreativa.
En aquest mateix article, es fa també obligatori el compliment de la normativa contra incendis i constructiva que li pertoqui al recinte en qüestió.
Tota aquesta informació s’ha de presentar a través d’una memòria que reuneixi aquesta informació (a excepció del Pla d’autoprotecció que s’ha de presentar en un document apart i que, en cas que quedi afectat pel Decret 30/2015, de 3 de març, pel qual s’aprova el catàleg d’activitats i centres obligats a adoptar mesures d’autoprotecció i es fixa el contingut d’aquestes mesures, també s’haurà de seguir el procediment que estableixi aquesta disposició legal, el qual s’ha de presentar un mes abans del dia en què es realitzi l’activitat).
No obstant això, no serà necessari tramitar llicència, tal i com estableix l’article 29.7 de la Llei 11/2009, del 6 de juliol, de regulació administrativa dels espectacles públics i les activitats recreatives, per aquelles activitats extraordinàries que siguin organitzades per un Ajuntament en motiu de festes i revetlles populars, per espectacles públics d’activitat esportives esporàdiques o activitats d’interès artístic o cultural d’aforament reduït.
En cas de ser necessària la tramitació de llicència, la memòria ha de ser redactada o bé pels mateixos serveis municipals, en cas dels espectacles i les activitats organitzats pels ajuntaments, o bé per les persones que organitzen l’activitat. També és possible designar una entitat externa per a que realitzi la tasca d’elaboració d’aquesta documentació.
En aquest sentit, MSconsultors té una àmplia experiència en la redacció de memòries d’aquest tipus i de la seva tramitació amb les diferents administracions com la Direcció General de Protecció Civil i de Prevenció, Extinció d’incendis i Salvaments i ha estat designat com a redactor de projectes d’aquest estil en nombroses ocasions, oferint serveis ràpids i diligents per a tot tipus de promotors d’activitats recreatives.
Oriol López-Doriga
Enginyer Químic
MSConsultors
info@msconsultors.net