De ben segur que tots recordem que aquest any va començar amb l’explosió més greu de la dècada en una petroquímica: la planta d’IQOXE al polígon químic de Tarragona. Dos dies després, la premsa es feia ressò de l’accident d’un camió amb deu dipòsits de formaldehid a l’AP-7 a Banyeres del Penedès (Baix Penedès) que va obligar a activar el Transcat.
Dos accidents greus seguits van fer saltar les alarmes de la premsa (especialment la local) que va publicar alguns articles interessants sobre l’alt risc d’accidents de matèries perilloses a Tarragona i Catalunya.
Segons un informe de Protección Civil, entre el 2008 i el 2017, Catalunya lidera a Espanya el rànquing d’accidents de mercaderies perilloses (253), seguida d’Andalusia i Castella i Lleó (100), Galícia (87) i el País Basc (86). Aquests rànquing no indica que a Catalunya ho estiguem fent especialment pitjor que a les altres comunitats autònomes. Si tens més indústria que manipula, processa o ets punt de rebuda de l’exterior de mercaderies perilloses, per estadística a iguals condicions de seguretat, tindràs més accident.
Les províncies amb més accidents en transport de matèries perilloses són Barcelona (118), Tarragona (57), i Lleida i Girona (39).
Aquest mateix informe apunta la relació entre la densitat i la localització de les instal·lacions industrials i els accidents. La zona de Tarragona té un flux elevat degut, òbviament, a la important activitat química i petroquímica.
Un article del Diari de Tarragona afirma que per la província circulen anualment, 44.457 camions que transporten mercaderies perilloses (això són 120 camions al dia, aproximadament). Som coneixedors que el transport de mercaderies perilloses ha de complir amb estrictes normes de seguretat. Però, si apliquem la fórmula senzilla (Risc = dany * probabilitat), entenem ràpidament els mals resultats de Catalunya en el rànquing de Protección Civil.
No es tracta d’aturar l’activitat, almenys, aquesta no és ni la voluntat ni el plantejament d’aquest article. És més, apostem per un país fortament industrialitzat i amb empreses punteres en el sector de la química i petroquímica. El que es tracta és d’evitar i minimitzar el risc i aquest, com sabem, és greu amb conseqüències potencialment grans.
Segons el mapa de protecció civil de Catalunya, dels 947 municipis que conformen el Principat, 223 tenen l’obligació de disposar del Pla TRANSCAT (Pla especial d’emergències per accidents en el transport de mercaderies perilloses per carretera i ferrocarril a Catalunya). Aquest pla especial té per finalitat disposar d’una planificació d’emergències que permeti afrontar i gestionar eficaçment les incidències i emergències que es puguin produir en l’àmbit del risc en el transport de les mercaderies perilloses per carretera i ferrocarril.
Dels 223 municipis que tenen l’obligació de disposar del TRANSCAT, detectem que 92 municipis no tenen el Pla homologat i 66 estan pendents de revisió.
MSConsultors ha elaborat un bon nombre de DUPROCIMS (Document Únic de Protecció Civil que inclou el TRANSCAT) per un bon nombre de municipis arreu del país. Contacteu amb nosaltres per posar-vos al dia amb el TRANSCAT.
Recordem què un DUPROCIM és:
- Document que aglutina tots els aspectes de salvaguarda dels béns i la població del municipi.
- Espai de recopilació d’informació essencial per qualsevol tipus de risc.
- Conjunt de indicacions per als responsables municipals de l’emergència, per tal que puguin actuar correctament davant d’un incident al municipi.
- Contempla tots els elements vulnerables que puguin patir danys greus en cas d’emergència i estableix els protocols per al seu avís i rescat.