El passat mes de Febrer, vam visitar la ciutat de Jeddah a l’Aràbia Saudita, ciutat que el 2014 va sol·licitar a la UNESCO que el seu centre històric (Al-Balad) fos considerat patrimoni universal de la humanitat. Per a tal de aconseguir això, la UNESCO demanava uns requisits per a poder aprovar la sol·licitud.
Entre aquests requisits es trobava el fer un Anàlisi de Risc del Centre Històric Al-Balad, el qual vam anar a realitzar personalment.
L’Anàlisi de Risc es basa en un estudi dels possibles riscos (Inundacions, incendis, tempestes de sorra, etc…) que es poden donar al centre Històric de Jeddah o als seus voltants i poden tenir un efecte negatiu sobre la població, el medi ambient i el seu patrimoni.
Actualment, el canvi climàtic està afectant a totes les regions del món. Darrerament s’estan produint pluges amb menys periodicitat però més intensitat, provocant pitjors conseqüències a la zona de Jeddah. Un exemple les greus inundacions produïdes a Jeddah el 2009 i les pluges del novembre de 2022.
L’objectiu de l’estudi és:
- Determinar quins són els riscos que poden tenir un major impacte.
- Identificar les zones i/o edificis més vulnerables depenent del risc.
- Definir quines mesures de prevenció s’han adoptat per fer front a aquests riscos.
- Definir les persones i organismes que actuen en cas d’emergència.
- Com es gestiona cada emergència segons el tipus de risc.
Actualment el centre històric està en procés de reconstrucció i rehabilitació de diferents espais i edificis per tal d’orientar la zona cap al turisme (és zona de pas obligada en la peregrinació cap a la Meca), ja que els edificis en funcionament estan dedicats a botigues, cafeteries i oficines de l’estat, generalment. També es preveu que la zona estigui habilitada per a celebracions i possibles visites guiades pels turistes i per tant han d’estar preparades per a poder acollir a una quantitat elevada de persones.
L’objectiu del viatge era poder intercanviar experiències amb el personal del Departament de Health, Safety, Security and Environmental (HSSE) el qual pertany al ministeri de cultura per a obtenir informació de l’organització i el funcionament en cas d’emergència. El seu objectiu futur és gestionar completament tots els permisos d’activitat empresarial (preventius) i els processos de resposta a emergències (reactius) dins de l’àrea històrica d’Al-Balad. A més a més, sol·licitar informació per poder dur a terme els estudis d’anàlisi de risc.