Les instal·lacions de ruixadors automàtics d’aigua es poden classificar en tres categories: terminal, malla o anell. En funció de les característiques de l’espai i les seves necessitats es pot escollir un o altre tipus.
A continuació, cal traçar el recorregut i la distribució de les canonades per alimentar tots els ruixadors des del punt de subministrament, sigui un equip de bombeig, un dipòsit, la xarxa pública o una combinació d’aquests. En qualsevol dels casos, el procés de disseny d’una instal·lació comença per ubicar els ruixadors a la seva posició seguint els requeriments normatius, ja sigui els de la UNE 12845 o el que apliqui en cada cas (NFPA, ISO, etc.).
Amb la distribució i traçat de les canonades, cal dimensionar-ne els diàmetres per obtenir una instal·lació eficaç, que compleixi amb els requisits de funcionament. Per a aquest dimensionat, la normativa contempla dues opcions:
- Sistemes precalculats, on part dels diàmetres s’especifiquen per taules recollides a la normativa i la resta es calculen. Aquests sistemes només estan permesos en instal·lacions terminals amb un risc lleuger o ordinari.
- Sistemes calculats, on tots els diàmetres es determinen per càlcul hidràulic.
En ambdós casos, es requereix de càlcul hidràulic per a determinar una part o tots els diàmetres d’una instal·lació.
Per tots els dissenyadors i calculistes d’una instal·lació de ruixadors són àmpliament conegudes les fórmules per al càlcul hidràulic utilitzades en el dimensionament dels diàmetres de la instal·lació i l’equip de bombeig:
Tant és així que els llargs processos iteratius a realitzar que combinen bàsicament aquestes tres fórmules sovint ja han estat hàbilment desenvolupats en plantilles de fulls de càlcul, força ben treballades en alguns casos.
El càlcul manual o mitjançant fulls de càlcul té, però, certes limitacions. Malgrat que en instal·lacions reduïdes pot ser efectiu i eficaç, quan toca treballar i dissenyar una instal·lació de grans dimensions, el càlcul pot eternitzar-se. Més encara quan, per canvis arquitectònics o estructurals —constants durant la fase de disseny d’un projecte— s’han de fer modificacions en la instal·lació de ruixadors que, per petits que siguin, requereixen d’un “recàlcul” d’aquesta.
Els programes de càlcul hidràulic ofereixen solucions òptimes per a projectes simples i complexos en fase de disseny, i faciliten el càlcul de qualsevol instal·lació sigui quina sigui la complexitat d’aquesta, de manera que minimitzen els possibles errors humans i escurcen el temps de disseny.
En alguns casos es tracta de programes senzills, purament analítics, que mitjançant una bona interfície d’entrada de dades permeten obtenir un càlcul força ràpid, però sense grans prestacions gràfiques. En altres casos, la part gràfica del programa està força més desenvolupada, obtenint càlculs numèrics tan bons com els anteriors acompanyats de gràfics i plànols de la instal·lació que faciliten la seva comprensió. Ambdós casos proporcionen una bona flexibilitat, que permet “recalcular” la instal·lació en molt poc temps davant qualsevol modificació.
A MSconsultors disposem dels programes de referència HASS i SprinkCALC, homologats per tots els organismes reconeguts per al càlcul d’aquestes instal·lacions, i de l’experiència i coneixement per el seu bon ús i per extreure’n el màxim rendiment.
També disposem de l’extensió SprinkFDT pel càlcul del temps transcorregut entre l’obertura del ruixador i la descàrrega d’aigua, necessari en instal·lacions seques i d’acció prèvia de grans dimensions. Properament desenvoluparem un article aprofundint en aquesta eina i les seves prestacions.