La setmana passada un hotel de Marbella va ser notícia a causa d’un aparatós incendi que va comportar la mort d’una persona i diversos ferits. Fent una cerca bàsica a les xarxes, trobem que la premsa s’ha fet ressò d’altres incendis en hotels en els últims mesos a l’Estat: Benicàssim (12 d’agost), Castelldefels (20 de juny), Raxó (29 de maig), Palma (15 d’abril)… un degoteig d’incendis, extrapolable probablement a qualsevol país amb una indústria turística similar a la nostra.
“Cada 12 dies els Bombers de la Generalitat han de fer una sortida en establiments hotelers”. Aquesta afirmació la va fer Joan Gallart, en aquell moment Cap del Servei de Prevenció de Bombers de la Generalitat de Catalunya, en el marc de la jornada sobre el Risc d’incendi en hotels organitzada l’any 2017 pel Clúster de Seguretat Contra Incendis (associació de la qual MSConsultors n’és soci fundador).
“Cada 12 dies els Bombers de la Generalitat han de fer una sortida en establiments hotelers”
Gallart també va apuntar que els incidents principals estaven força acotats i els factors a controlar principalment són els següents:
- SI 1. Limitació de la propagació interior,
- SI 3. Evacuació dels ocupants fins a un lloc segur, i
- SI 4. Instal·lacions de detecció, alarma i extinció d’incendis.
Aquesta problemàtica, per tant, veiem que ve de lluny i es coneixen les principals debilitats d’aquesta mena d’establiments, però han passat tres anys d’aquesta jornada i el paradigma social i econòmic del país ha canviat radicalment arrel de la pandèmia del COVID 19. La pregunta seria, la situació ha empitjorat?
Doncs mentre escrivim aquest article no tenim cap certesa, però sí algunes sospites que fan pensar que la situació es pot anar agreujant. Vegem-ne algunes:
- La crisi econòmica s’acarnissa al sector turístic, especialment l’hoteler, que ha de fer mans i mànigues per sobreviure. Lamentablement, això acostuma a traduir-se en una manca d’inversió.
- Massa sovint, enlloc de veure la seguretat com a una inversió, es tendeix a veure-la com una despesa. Per tant, podem sospitar que les primers partides a retallar tindran a veure amb:
- El manteniment de les instal·lacions de seguretat contra incendis, amb el greu risc que això suposa: detecció obsoleta, sistemes d’extinció que no funcionen, etc. S’està realitzant aquest manteniment periòdic de les instal·lacions?
- La gestió de la seguretat i les emergències. En aquest context de crisi, amb tants treballadors en ERTO, ens podem preguntar: S’estan mantenint els plans d’autoprotecció? S’està fent la formació d’emergències als treballadors? S’estan fent els simulacres?
- Les revisions periòdiques de les instal·lacions. Aquestes són d’obligat compliment, tanmateix, a data d’avui, amb tants i tants hotels tancats al públic, s’estan duent a terme?
Si la resposta a qualsevol de les tres preguntes anteriors és no, tenim un problema. El risc d’incendi en hotels augmentarà.
No deixem la seguretat en mans de la mala sort
No volem aquí assenyalar els gestors i propietaris dels hotels com a culpables d’una situació que ha generat la crisi actual. El sector hoteler i turístic, un dels principals motors econòmics del país, està passant per hores baixes. Cal reactivar-lo, però garantint la seguretat a tots nivells, també contra incendis. No deixem la seguretat en mans de la mala sort.
MSCONSULTORS compta amb personal acreditat com a inspector de SAFEHOTEL i, com enginyeria de seguretat especialitzada, tenim àmplia experiència en el disseny de les instal·lacions de seguretat contra incendis i en la gestió de la seguretat (plans d’emergència, simulacres…) dels hotels. Oferim els nostres serveis a uns preus molt competitius.
Barcelona, 25 d’agost de 2020.