El passat dissabte, 29 d’agost, un incendi va arrasar quatre de les 20 plantes d’un edifici d’habitatges de nova construcció al nord de Madrid. Les flames, que van avançar per la façana, van afectar vuit habitatges que han acabat destruïts completament, l’estructura sembla que no està danyada, però el carrer va quedar ple de deixalles i peces del revestiment de la façana. Per sort, no hem de lamentar morts.
Ja hem parlat en reflexions anteriors sobre la propagació del foc en façana i hi ha nombrosos articles i publicacions sobre el tema. Destaquem aquí l’Estudi sobre la problemàtica generada per la propagació d’incendis en façanes d’edificis del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, dirigit pel nostre CEO, Jordi Sans.
A la web del Clúster de Seguretat Contra Incendis podem trobar força articles sobre els incendis en façanes:
- Alberto Diego, ITeC: Propagación del fuego por fachada. Ensayos a gran escala.
- KINGSPAN: Propagació d’incendis en façanes: Limitacions de les Euroclasses i avantatges dels assajos a gran escala.
- MSCONSULTORS: Anàlisi actual i propostes de futur de la propagació d’incendis per façanes d’edificis.
- EFECTIS: Eines de simulació d’incendis per a la investigació de sinistres.
La reflexió que volem fer en aquestes línies, però és una altra. Llegim a la premsa que l’edifici tenia 20 plantes (això és una alçada d’entre 60 i 70 metres). Les escales de Bombers no són suficientment llargues per assolir aquestes alçades. Per tant, les plantes superiors de qualsevol edifici amb una alçada superior a les 20 plantes són inaccessibles des de l’exterior amb les escales de Bombers. A aquest fet, caldria sumar-hi la dificultat d’accedir a un edifici amb la façana en flames com una torxa.
Les plantes superiors dels edificis de més de 20 plantes són inaccessibles des de l’exterior amb les escales de Bombers.
Amb tot això, hauríem de reflexionar sobre quines condicions de seguretat extra hem de dotar als edificis de gran alçada (EGA). El Código Técnico de la Edificación (CTE) ja fa una diferència en edificis de més de 18 metres d’alçada i de més de 28 metres d’alçada. A Catalunya també s’ha de tenir en consideració l’SP109 Instrucció Tècnica Complementària de Condicions de Seguretat en Edificis amb Alçada d’Evacuació Superior a 50 metres. No entrem a discutir aquí si són suficients o no, destaquem, però, que sí es té en compte l’alçada a l’hora d’establir unes o altres solucions a favor de la seguretat contra incendis.
Però la variable de l’alçada és la única que hem de tenir en compte? Entenem que fer normes és una tasca complicada ja que han de ser generals i els projectes són particulars, excepcionals. Tanmateix, quan es projecta la seguretat per a un edifici, pel que fa a l’accessibilitat dels equips d’emergència i rescat, hauríem de tenir en compte altres factors a banda de l’alçada o potser com combinen entre ells.
Els materials del que està feta la façana i el seu aïllament, el sistema constructiu d’aquesta (panell Sandwich, ventilada o no, murs portants…), la ubicació de l’edifici (està en carrers amples i de fàcil accés per als camions de Bombers o en carrerons estrets com els de Ciutat Vella?), l’alçada, etc. Les combinacions d’aquests quatre factors ens donen molt diverses possibilitats d’edificis i multitud de nivells de seguretat en funció de les solucions aportades en el projecte.
A MSConsultors ens agrada tant complir la normativa, com aportar sentit comú als nostres projectes per aconseguir el màxim de seguretat per a les persones i els béns.